Midjemål er et viktig mål for å vurdere helsen, både for kvinner og menn.
Ved å måle omkretsen rundt midjen kan du få et bedre bilde av din helsestatus enn ved kun å stole på BMI. For både menn og kvinner kan et stort midjemål være en indikasjon på økt risiko for alvorlige helseproblemer som hjerte- og karsykdommer og diabetes.
Å holde øye med midjemålet ditt er derfor avgjørende for å opprettholde god helse.
Midjemål er et mål på omkretsen rundt midjen.
Det reflekterer mengden fett som er lagret rundt magen, både fettet under huden (subkutant fett) og fettet rundt de indre organene (visceralt fett). Midjemål for kvinner og midjemål for menn er begge viktige mål som gir en indikasjon på risikoen for metabolske sykdommer.
Forskning har vist at et stort midjemål er knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes, uavhengig av BMI.
Å måle midjemålet ditt riktig er enkelt og krever bare et målebånd. Her er trinnene for å måle midjemålet ditt korrekt:
Det er viktig å forstå at midjemål gir et tydeligere bilde av sykdomsrisiko enn BMI, ettersom det spesifikt måler fett rundt magen, som er spesielt farlig for helsen. WHO anbefaler denne målemetoden for å sikre konsekvente og korrekte resultater.
For kvinner bør midjemålet være under 80 cm.
Et midjemål over denne verdien øker risikoen for metabolske sykdommer som type 2-diabetes og hjerte- og karsykdommer. Hvis midjemålet er over 88 cm, er risikoen for komplikasjoner betydelig høyere. Derfor er det viktig for kvinner å regelmessig sjekke midjemålet sitt og ta tiltak dersom målet overstiger disse grensene.
Grenseverdier for midjemål kvinner:
For menn bør midjemålet være under 94 cm.
Et midjemål over 102 cm anses som en sterk indikasjon på økt risiko for sykdommer som hjerte- og karsykdommer og diabetes. Akkurat som for kvinner er det avgjørende for menn å holde midjemålet innenfor de anbefalte grensene for å bevare helsen.
Grenseverdier for midjemål menn:
For å beregne din midje-hofte-kvotient må du først måle både midjemålet og hoftemålet ditt.
Hoftemålet tas ved den bredeste delen av hoftene. Deretter deler du midjemålet ditt med hoftemålet. For eksempel, hvis midjemålet ditt som kvinne er 80 cm og hoftemålet er 100 cm, vil din midje-hofte-kvotient være 0,8.
Midje-hofte-kvotienten er en enda bedre helseindikator enn kun midjemålet, da den tar hensyn til både midjens og hoftenes størrelse. Forskning har vist at en høyere kvotient er knyttet til økt risiko for hjerte- og karsykdommer og andre helseproblemer.
BMI, eller Body Mass Index, brukes ofte som et enkelt mål på kroppsvekt i forhold til høyde, men det tar ikke hensyn til hvor fettet er lokalisert i kroppen.
Midjemål for kvinner og midjemål for menn fokuserer spesifikt på magefett, som er det fettet som utgjør størst risiko for helsen. Forskning viser at midjemål er en mer nøyaktig indikator på risikoen for å utvikle metabolske sykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdommer, fordi det reflekterer fettansamlingen rundt de vitale organene.
For både kvinner og menn øker et høyt midjemål risikoen for en rekke alvorlige sykdommer, inkludert:
Fett som lagres rundt midjen, spesielt visceralt fett, påvirker organenes funksjon og er knyttet til betennelse og insulinresistens, noe som kan føre til kroniske sykdommer.
Viktigheten av å kontrollere midjemålet regelmessig
Å måle og følge med på sitt midjemål som kvinne eller mann regelmessig er en enkel og effektiv metode for å forebygge fremtidige helseproblemer. Ved å opprettholde et sunt midjemål kan man redusere risikoen for alvorlige sykdommer og forbedre sin generelle helse på lang sikt.
For både kvinner og menn er midjemålet en god indikator på helse, og bedre enn BMI for å vurdere helsen. Et høyt midjemål øker risikoen for metabolske sykdommer, og det er derfor viktig å holde målet innenfor anbefalte grenser.
Midjemål for kvinner bør være under 80 cm, mens midjemål for menn bør være under 94 cm.
Ved å regelmessig måle midjemålet sitt og jobbe for å opprettholde et sunt mål, kan man effektivt redusere risikoen for fremtidige helseproblemer.
Les mer om Mounjaro her og her
Les om Semaglutid her og Tirzepatid her
Les mer om Slankemedisin og Slankesprøyte